De Dotterbloem vertelt

www.dedotterbloemvertelt.nl

Een van de eerste tekenen van lente in Amsterdam zijn de knalgele dotters aan de waterkant, die vroeger heel de stad omzoomden. Deze zonnige bloemen, doen je de winter snel vergeten. Van oudsher trokken Amsterdamse kinderen er op uit om de dotterbloemen te plukken in de boezenlanden rond de stad, maar in de loop van vorige eeuw verdween deze bloem langzaam. De mechanische bewerking van het weilandschap maakt het voor inheemse planten heel moeilijk.

Na de kortste dag trekken we erop uit. Samen met tHuis aan de Amstel doen we een nieuwjaarswandeling. Ook in de winter is het Amstelland prachtig. We beleven de omgeving, de oever, de kou en staan een moment stil met de blubberlaarzen aan de waterkant. Dit doen we om te ervaren hoe het is om een Dotter te zijn en waar je dan het liefste zou wonen. Onthoud dit goed want op die plek kan jij je geadopteerde Dotterbaby planten.

In maart bloeit de Dotterbloem. Je mag weer mee wandelen langs de natuurlijke oevers. Genietend van de voorjaarssensaties. Ontdek of op jou favoriete plek een Dotterbloem bloeit zo niet ga jij zorgen dat het volgend jaar wel zo is!

Half mei zijn de meeste bloemen uitgebloeid. Nu is het zaak om de zaadjes te verzamelen zodat we genoeg Dotterbaby’s hebben aan het einde van de zomer.

In de zomer tijdens een mooie wandeling of een fietstocht neem je de Dotterbaby mee. Op je favoriete/mooiste plek aan het water laat je de Dotter vrij. Met haar wortels in de blubber zal ze aarden en leven maar vooral zal ze elk voorjaar prachtig stralend voor je bloeien.