“Bokashi! Wat is dat nu weer?”

Verhuisbericht:

Wat te doen met je keukenafval? Jaren lang hebben mijn lieve wormenwerkers mijn gft verwerkt tot rijke compost. Ze woonden in hun mooie wormenhotel op het dak. Ze deden hun werk echt heel erg goed! Maar toch ik had met ze te doen. Ze stonden daar op dat dak in de brandende zon (wel in een kliko-ombouw maar toch). Maar ook als het 20 graden vroor (ingepakt in een slaapzak). Misschien was dat nog niet het ergste ze hadden het blijkbaar wel erg naar hun zin. De populatie is flink gegroeid. Wat de doorslag gaf voor de uiteindelijke verhuizing waren de “kamikaze wormen”. Ze lieten zich in een vrije val uit de onderkant van de flat vallen. Alles heb ik geprobeerd om ze op een juiste manier op te vangen. Een panty over een vaas, een pot met grondaarde ook het kraantje er weer opdraaien hebt ik geprobeerd maar altijd waren er een paar die zichzelf verdronken, uit de panty kropen of uitdroogde. Ik kon het niet langer aanzien en besloot de werkers te verhuizen.  Ze staan nu op de Hemkerhof op Amstelglorie. Ze zijn super gelukkig en de ondernemende types vallen op het schelpenpaadje en kunnen zo de grond in kruipen naast de druiven struik. Hoera. Wat een opluchting.

Nu doe ik aan Bokashi. Minder gezellig dan de wormen maar voor mij wel veel prettiger. Minder verantwoordelijkheid, je voelt toch dat er 6.476 wezentje van je afhankelijk zijn. Nu doen micro-organismen het werk. Ge-ent kiem materiaal strooi ik over mijn gft en stop ik in een luchtdichte emmer. Vervolgens fermenteren de bacteriën, ik denk, de suikers in zuren. Dit levert een klein beetje energie waar de bacteriën van leven. Ondertussen is het gft voorverteerd en kan het bodemleven er mee aan de slag. Het zuurkool achtige spul graaf je in en wordt snel opgenomen in de circle of live. Prachtig!

Wil je komen kijken naar deze twee processen? Kom langs op de Hemkerhof op Amstelglorie. We kunnen het je zo laten zien. Hemkerhof@amstelglorie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *